Nasveti za polaganje tlakovcev

Pravilen način polaganja tlakovcev in temeljita predhodna priprava terena pripomoreta k boljši obstojnosti in in življenski dobi položenih betonskih tlakovcev. Zato vam priporočamo da se čimbolj skrbno držite spodnjih navodil:

1. Pripravimo posteljico, ki je neposredno pod betonskimi tlakovci. Pod posteljico moramo odstraniti ves humus in zemljo ter zagotoviti ustreno nosilnost. Običajna debelina posteljice je 25-45cm in je odvisna od nosilnosti terena ter temperaturnih nihanj.

2. Na posteljico nasujemo 3 do 4 centimeterski sloj peska, granulacija naj ne presega 5mm. Pesek enakomerno razporedimo po vsej površini.

3. Položimo betonske tlakovce - najbolje je začeti v vogalu dvorišča, če je le mogoče naj bo to najnižji del. Posebej pozorni moramo biti na ustrezen razmak med tlakovci (fuge), ki naj bo enakomeren po vsej površini položenih tlakovcev.

4. Po končanem polaganju vseh betonskih tlakovcev zapolnimo fuge s kremenčevo mivko. Pomembno je da so tlakovci očiščeni in suhi.

5. Po končanem fugiranju je potrebno izravnati višino tlakovcev z vibriranjem. Vibracijska plošča naj bo oblečena v gumo, da preprečimo morebitne poškodbe hkrati je potrebno paziti, da je površina ob vibriranju suha.